Blog Layout

Welke vloerisolatie bij vloerverwarming kiezen?

Welke vloerisolatie bij vloerverwarming kiezen?

Vloerisolatie en vloerverwarming zijn een energiebesparend duo dat aanzienlijke voordelen oplevert op het gebied van energie-efficiëntie, comfort en duurzaamheid. Maar welke vloerisolatie bij vloerverwarming is de beste om te kiezen? Met de vooruitgang in technologieën en materialen zijn er tal van opties beschikbaar die aan verschillende behoeften en budgetten kunnen voldoen.


Een goed geplande en geïmplementeerde installatie kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen en een hoger wooncomfort. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke situatie van de woning, of het nu een nieuwbouwproject of een renovatie betreft, om de meest effectieve vloerisolatie-oplossing te kiezen.


Informatie aanvragen
  • condensvorming tegen purschuim

    Oplossingen bij water in de kruipruimte

    nadelen van schuimbeton

    vloerisolatie bij vloerverwarming kiezen

Welke vloerisolatie bij vloerverwarming? 

Isolatie onder de vloer in combinatie met een vloerverwarmingssysteem levert een aanzienlijk besparing op, op de op energiekosten. Door isolatiemateriaal onder de vloer aan te brengen, kan de warmte in de winter beter worden vastgehouden en blijft het koeler in de zomer. Dit verhoogt niet alleen het comfort in huis, maar kan ook aanzienlijk bijdragen aan lagere energiekosten.


  • Bovendien helpt vloerisolatie om vochtproblemen te voorkomen, wat schimmelvorming en structurele schade kan verminderen. De keuze van het juiste isolatiemateriaal speelt een grote rol wanneer je vloerisolatie met vloerverwarming wilt combineren. 


Gratis inspectie en hulp

TONZON Vloerisolatie i.c.m. vloerverwarming

De efficiëntie van vloerisolatie én vloerverwarming

Vraag je je af welke vloerisolatie je bij vloerverwarming moet kiezen? Vloerisolatie met een lage warmtegeleidingscoëfficiënt (λ-waarde) en een hoge thermische weerstand (R-waarde) bieden de beste prestaties. Dat is mooi, maar wat betekent dit nu eigenlijk?

Warmtegeleidingscoëfficiënt (λ-waarde)

De warmtegeleidingscoëfficiënt, vaak aangeduid met de Griekse letter lambda (λ), geeft aan hoe goed een materiaal warmte kan geleiden. Hoe lager deze waarde, hoe minder warmte het materiaal doorlaat. Bij isolatie is dit een belangrijke eigenschap, omdat je juist wilt voorkomen dat de warmte van de vloerverwarming verloren gaat naar de onderliggende bodem of kruipruimte. Materialen met een lage λ-waarde zijn dus beter in het tegenhouden van warmte, waardoor de warmte langer in de vloer en de kamer blijft.


  • Dit verhoogt de efficiëntie van de vloerverwarming, omdat er minder energie nodig is om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden.


Thermische Weerstand (R-waarde)

De thermische weerstand, uitgedrukt in de R-waarde, is een maat voor het vermogen van een materiaal om warmteverlies tegen te gaan. Een hogere R-waarde betekent dat het materiaal beter in staat is om warmte vast te houden. De R-waarde wordt berekend door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door de λ-waarde. Hierdoor is het een nuttige maatstaf voor de algehele isolatieprestatie van een product.


Bij de keuze van vloerisolatie in combinatie met vloerverwarming is het belangrijk om materialen te kiezen die niet alleen een lage λ-waarde hebben, maar ook een hoge R-waarde. Dit zorgt ervoor dat de warmte van de vloerverwarming effectief naar de woonruimte wordt geleid, wat leidt tot een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.


Informatie aanvragen
  • nadelen van schuimbeton bij vloerisolatie

    vloerisolatie bij vloerverwarming

    vloerisolatie bij vloerverwarming 

    Oplossingen bij water in de kruipruimte

Vloerisolatie als je al vloerverwarming hebt

Bij de installatie van vloerisolatie en vloerverwarming is het belangrijk om rekening te houden met technische details zoals de dikte van de isolatie en de methode van warmteafgifte. Gaan jullie de woning renoveren en staat er én vloerverwarming én vloerisolatie op het verlanglijstje? Dan is het een logische vraag welke vloerisolatie je bij vloerverwarming moet kiezen.


Het kan een uitdaging zijn om goede isolatie toe te voegen zonder de vloerhoogte te veel te verhogen. De oplossing ligt dan in het kiezen voor dunnere maar hoogwaardige isolatiematerialen. Goede oplossingen hiervoor zijn HR++EPS parels (zeker, deze kunnen ook dienen als vloerisolatie) en het isolatiefolie-systeem van TONZON.


GRATIS inspectie

TONZON vloerisolatie en vloerverwarming 

TONZON oplossingen zijn bijzonder geschikt in combinatie met vloerverwarming en dragen bij aan het maximaliseren van de energie-efficiëntie en het comfort in woningen. De vloerisolatie kan plaatsvinden door middel van twee belangrijke producten voor vloerisolatie:

bodemfolie en isolatiekussens. Deze producten zijn ontworpen om warmteverlies te minimaliseren en de effectiviteit van verwarmingssystemen, zoals vloerverwarming, te optimaliseren.


Bodemfolie is een reflecterend isolatiemateriaal dat op de bodem van de kruipruimte wordt geplaatst. Het bestaat uit een stevige folie die warmte reflecteert en vocht uit de kruipruimte houdt. TONZON's isolatiekussens zijn flexibele, met lucht gevulde kussens die direct onder de vloer worden geplaatst. Deze kussens creëren een extra laag van lucht die als isolator fungeert. De kussens worden tussen de vloerbalken bevestigd en vormen een luchtkamer die warmteverlies sterk reduceert. De lucht in de kussens zorgt voor een isolerende laag die warmte effectief vasthoudt.


Betere isolatie, snellere opwarming van de vloer

Wanneer TONZON isolatieoplossingen worden gecombineerd met vloerverwarming, wordt de efficiëntie van het verwarmingssysteem aanzienlijk verbeterd. De isolerende eigenschappen van de bodemfolie en isolatiekussens zorgen ervoor dat de warmte van de vloerverwarming voornamelijk naar boven, de woonruimte in, wordt geleid in plaats van verloren te gaan naar de kruipruimte of bodem. Dit resulteert in een sneller opwarmende vloer en lagere energiekosten.


Vloerisolatie met HR++ EPS parels en vloerverwarming

Bodemisolatie met EPS-parels is een voordelige methode die ook goed werkt in vochtige kruipruimtes. EPS is namelijk ongevoelig voor water en wordt niet aangetast door schimmels of zwammen.


Een van de grote voordelen van EPS-parels is dat ze gemakkelijk onder de vloer kunnen worden gespoten, wat ze zeer geschikt maakt voor lage kruipruimtes waar andere isolatiematerialen moeilijk te plaatsen zijn. Omdat de parels zich goed aanpassen aan de contouren van de ruimte, zorgen ze voor een gelijkmatige isolatielaag zonder kieren of openingen. Bovendien zijn EPS-parels licht van gewicht en hebben ze een lage warmtegeleidingscoëfficiënt, wat betekent dat ze effectief zijn in het vasthouden van warmte. Hierdoor kan de vloerverwarming sneller en efficiënter functioneren, wat leidt tot lagere energiekosten en een comfortabeler binnenklimaat. Door hun flexibiliteit en gemak van installatie zijn EPS-parels een praktische en kosteneffectieve oplossing voor het isoleren van vloeren in zowel bestaande woningen als nieuwbouwprojecten.


Meer weten over de juiste vloerisolatie bij vloerverwarming? 

Vragen over vloerisolatie en welke vloerisolatie bij vloerverwarming te kiezen? ISOSEL Vloerisolatie helpt u graag verder. Neem contact met ons op voor uitgebreide informatie die specifiek op uw woning en situatie van toepassing is. U kunt ook onze gratis kruipruimte inspectie aanvragen. 


Informatie aanvragen

Voorbeeld kruipruimte vloerisolatie en kruipruimte ventilatie tegen vocht problemen in huis

  • vloerisolatie bij vloerverwarming
  • vloerisolatie bij vloerverwarming
  • Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

    Isolatie jaren 30 woning
    door Rini Petersen 30 okt, 2024
    Vloerisolatie en isolatie van een jaren 30 woning, hoe pak je dat aan? Gerichte isolatie is de sleutel tot verhoogde duurzaamheid en wooncomfort van de jaren 30 woning. Lees meer over de mogelijkheden op gebied van isoleren, isolatie-subsidie en moderne isolatiematerialen voor woningen uit de jaren dertig.
    Subsidie Isolatie 2025 Groningen en Drenthe
    door Rini Petersen 07 okt, 2024
    Subsidie isolatie 2025 Groningen en Drenthe. In het voorjaar van 2024 presenteerde de Rijksoverheid een speciaal subsidieplan. De subsidie voor isolatie geldt vanaf 2025, maar huiseigenaren kunnen nu al starten met woningisolatie. De subsidieregeling voor vloerisolatie en spouwmuurisolatie kan achteraf worden aangevraagd.
    schuimbeton en TONZON
    door Rini Petersen 02 sep, 2024
    Dit wil je weten over vloerisolatie: wat is het verschil tussen schuimbeton en TONZON bodemisolatie, kruipruimte-isolatie en vloerisolatie? Isoleren brengt vragen met zich mee. Wat is de beste isolatie voor onder uw vloer ? Lees meer over de verschillen tussen schuimbeton en het TONZON isolatiesysteem.
    Share by: