Blog Layout

Kruipruimte ventilatie | Hoe werkt het ventileren van een kruipruimte?

Kruipruimte ventilatie; Wat is er nodig? 

Naast het isoleren van een kruipruimte is het ook van belang dat er voldoende ventilatie is in een kruipruimte. Het speelt ook een grote rol bij het comfort en efficiëntie.  De benodigde ventilatie moet altijd berekend worden en is altijd maatwerk. Meestal is de keus om 1 ventilatiekoker per 12m2 oppervlakte te gebruiken. 


Tevens is het van belang dat er ter plekke wordt gekeken naar de oppervlakte van de kruipruimte zodat wij tot een passende oplossing kunnen komen. Natuurlijk als bewoner zelf is het ook van belang om in de gaten te houden of het voldoende is. Eventueel wanneer nodig kunnen er dan nog aanpassingen worden gedaan. 

Vochtige vloeren

Soms kan het natuurlijk gebeuren dat er meer vocht in de kruipruimte is als gemiddeld als dat het geval is, is bovenstaande uitleg meestal niet voldoende. Het vochtgehalte kan ook per seizoen verschillend zijn. Vaak bij vochtigere ruimtes dient er meer ventilatie worden toegepast, hierdoor kan er sneller vocht worden afgevoerd.



Offerte aanvragen
kruipruimte ventilatie bij een klant

Hoe werkt kruipruimte ventilatie? 

Er zijn twee verschillende manieren waarop wij van Isosel Vloerisolatie uw kruipruimte kunnen ventileren.
 
Ten eerste: er wordt een bepaald soort koker van buiten naar binnen geboord naar uw kruipruimte. Een renovatiekoker wordt dit ook wel genoemd. De grootte, positie en de hoek van de koker worden vooraf door ons gemeten. Vervolgens plaatsen wij aan allebei de uiteinden van de koker een rooster. Op deze manier is het netjes afgewerkt en kan er geen vuil inkomen. Tevens zorgt het rooster er voor dat er geen ongedierte in de kruipruimte kan komen. De ventilatiekanalen worden vaak wat boven de grond geplaatst. Bij deze manier houden wij ons aan de volgende richtlijnen:


  • De renovatiekokers worden over de gevels verdeeld zodat er een natuurlijke luchtstroming ontstaat.
  • Hierna boren we in een schuine hoek vanaf de eerste of de tweede voeg.
  • Er wordt een lange buis geplaatst van 60 cm lang.
  • Tot slot dekken we het gat af met het rooster.


Ten tweede: wanneer het plaatsen van een ventilatie renovatiekoker bijvoorbeeld niet kan in verband met leidingen die niet verlegd kunnen worden of bijvoorbeeld een geplaatste pui, dan wordt er door ons een koekoek renovatiesysteem geplaatst. Hierbij doen wij het volgende:


  • We ontdoen de tuin van 1m² tegels of gras nabij uw pui.
  • Hierna graven we 60 cm onder de pui weg tot we bij de fundering komen.
  • Er wordt een gat geboord vanaf 10 cm van het gat. Deze boren wij bijna haaks op de fundering.
  • Voor het afvloeien van regenwater storten we grind tot 40 cm vanaf de bodem.
  • Vervolgens plaatsen we een systeem dat het regenwater laat afvloeien en de wind goed geleid.
  • Tot slot maken we het gat dicht en zorgen we dat het waterpas ligt.


Hoeveel kruipruimte ventilatie u nodig heeft natuurlijk te maken met de grootte van het te ventileren pand. Voor houten vloeren plaatsen we altijd twee buizen met een diameter van 5cm per 12 m² vloer. Voor een betonnen vloer is dit één buis met een diameter van 5cm per 12m² vloer.


Offerte aanvragen

Waarom kruipruimte ventilatie toepassen? 

Er zijn verschillende redenen om ventilatie toe te passen en waar het voor kan helpen:

  • Voorkomt condens
  • Zorgt voor een droge ruimte
  • Voorkomt ophoping van gas
  • Voorkomt schimmels
  • Voorkomt stank

Wanneer deze bovenstaande punten worden voorkomen, zorgt het natuurlijk al meteen voor meer wooncomfort. Een slechte kruipruimte isolatie of kruipruimte ventilatie veroorzaakt verschillende problemen. Deze kunnen behalve dat ze vervelend zijn ook in sommige gevallen zelfs schadelijk voor uw gezondheid zijn. Een vochtige kruipruimte kan bijvoorbeeld voor het ontstaan van nare luchtjes zorgen. Dit geldt ook voor stilstaande lucht als er niet voldoende ventilatie is. Dit zal in eerste instantie pas een probleem zijn als u de kruipruimte opent. Maar als het lang aanhoud zal u het ook gaan ruiken wanneer de kruipruimte dicht is. Ook dan is het tijd om de specialisten van Isosel vloerisolatie te bellen.

Een vochtige kruipruimte is te herkennen aan vochtige vlekken op de vloer of aan de wanden. Dit is bijvoorbeeld te vergelijken met een badkamer. Wanneer u geen raam heeft in de badkamer of deze nooit open zet, een rooster open zet, of de deur open laat tijdens het badderen of douchen, zal de gehele badkamer een natte bedoeling worden. De vrijkomende warmte zet zich om in vocht. Vervolgens kan dit nergens heen omdat er helemaal geen ventilatie is. Ook in de badkamer zullen hier dan vochtproblemen ontstaan. Ook uw kruipruimte werkt op deze manier als er voor het vocht geen manier is om afgevoerd te worden. Met vochtvlekken en nare luchtjes als gevolg.

Niet alleen vochtvlekken en nare luchtjes kunnen het gevolg zijn van een slechte kruipruimte ventilatie. Ook zullen er uiteindelijk vieze beestjes zoals pissebedden, spinnen en zilvervisjes de nodige problemen veroorzaken. Wanneer deze sporadisch gezien worden in huis zal het geen probleem zijn. Maar wanneer u regelmatig een pissebed, spin of zilvervisje in huis ziet lopen is dit een gevolg van vocht en een slechte ventilatie in de kruipruimte.

Natuurlijk zijn wij er om deze problemen voor u op te lossen. Maar wij zijn er ook voor u om deze problemen te voorkomen.
 
Geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
 

Contact
  • ventileren van de kruipruimte bij een klant

    Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • kruipruimte ventilatie pissenbedden

    Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Voorbeeld proces van kruipruimte ventilatie

Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

Isolatie jaren 30 woning
door Rini Petersen 30 okt, 2024
Vloerisolatie en isolatie van een jaren 30 woning, hoe pak je dat aan? Gerichte isolatie is de sleutel tot verhoogde duurzaamheid en wooncomfort van de jaren 30 woning. Lees meer over de mogelijkheden op gebied van isoleren, isolatie-subsidie en moderne isolatiematerialen voor woningen uit de jaren dertig.
Subsidie Isolatie 2025 Groningen en Drenthe
door Rini Petersen 07 okt, 2024
Subsidie isolatie 2025 Groningen en Drenthe. In het voorjaar van 2024 presenteerde de Rijksoverheid een speciaal subsidieplan. De subsidie voor isolatie geldt vanaf 2025, maar huiseigenaren kunnen nu al starten met woningisolatie. De subsidieregeling voor vloerisolatie en spouwmuurisolatie kan achteraf worden aangevraagd.
schuimbeton en TONZON
door Rini Petersen 02 sep, 2024
Dit wil je weten over vloerisolatie: wat is het verschil tussen schuimbeton en TONZON bodemisolatie, kruipruimte-isolatie en vloerisolatie? Isoleren brengt vragen met zich mee. Wat is de beste isolatie voor onder uw vloer ? Lees meer over de verschillen tussen schuimbeton en het TONZON isolatiesysteem.
Share by: