Blog Layout

Condens tegen purschuim vloerisolatie

Condensvorming tegen purschuim vloerisolatie voorkomen

Purschuim wordt nog altijd vaak gebruikt als isolatiemateriaal voor vloeren. Bij ISOSEL gebruiken we alleen EPS++ parels en TONZON vloerisolatie. Het schuim hecht goed en laat geen kiertjes of gaatjes over, zodat er minder kans is op koudebruggen. Maar hoe zit het met condensvorming? Niemand wil tenslotte vochtproblemen in huis. Zeker niet op een locatie, zoals onder de vloer, waar vochtproblemen lang ongezien hun gang kunnen gaan.


Informatie aanvragen
  • Stank uit de kruipruimte?

    nadelen van steenwollen isolatie

    nadelen van steenwol

    vloerisolatie bij nieuwbouwwoning

Wat is condensvorming eigenlijk?

Condensvorming ontstaat wanneer warme, vochtige lucht afkoelt en in aanraking komt met een kouder oppervlak, waardoor waterdruppels ontstaan. In huizen kan dit gebeuren rond ramen, muren en, jawel, geïsoleerde vloeren.


Hoe kan dit?


Wanneer je een vloer isoleert, verhoog je de temperatuur aan de binnenzijde van de isolatie, wat betekent dat de vloeroppervlakte warmer wordt. De ruimte onder de vloer, zoals een kruipruimte, kan aanzienlijk koeler blijven, vooral als deze niet goed geïsoleerd of geventileerd is. Dit temperatuurverschil tussen de warme lucht in de woning en de koelere lucht in de kruipruimte zorgt voor condensatie.


Gratis inspectie en hulp

Condensvorming tegen purschuim vloerisolatie

In het geval van purschuim isolatie wordt de situatie verergerd omdat purschuim een zeer effectieve luchtbarrière vormt. Dit betekent dat het vocht dat eenmaal onder de geïsoleerde vloer terechtkomt, moeilijk kan ontsnappen. En dit maakt de kans op vocht onder vloer groter. Dit vocht kan leiden tot schimmelvorming, houtrot en andere vochtgerelateerde problemen. Dit zorgt niet alleen voor aantasting van het materiaal, maar ook kunnen leiden tot gezondheidsproblemen voor de bewoners. Want waar vocht is, ontstaan al snel schimmels. Kies daarom altijd voor Tonzon vloerisolatie of EPS++ parels.


Hoe lossen we dit op? 

Hoe kun je condensvorming tegen purschuim vloerisolatie voorkomen? Het klinkt heel simpel, maar om condensvorming te voorkomen, moet het enerzijds het vochtgehalte omlaag, en anderzijds de temperatuur van de vloer omhoog. Bij condensvorming tegen purschuim vloerisolatie voorkomen helpt goede ventilatie in de kruipruimte. Het verminderen van optrekkend of binnendringend vocht wordt bereikt met bodemisolatie en vloerisolatie.


  • Een goede luchtstroom helpt vochtige lucht te verplaatsen en te vervangen door drogere lucht, waardoor de kans op condensatie afneemt. Bodemisolatie in een vochtige kruipruimte, zorgt voor een waterkering, zodat er geen of minder grondwater of optrekkend vocht in de kruipruimte komt. Vloerisolatie die wordt aangebracht aan de onderkant van de vloer, verhoogt de temperatuur. Hierdoor treedt er minder of geen condensvorming op.


Condens tegen een purschuim bodemisolatie te lijf met vloerisolatie

Klinkt dat nu niet dubbelop: condensvorming tegen purschuim vloerisolatie voorkomen met vloerisolatie? Want is purschuim is toch al een isolatiemateriaal?


Ja, dat klinkt misschien wat tegenstrijdig op het eerste gezicht. Purschuim is inderdaad een isolatiemateriaal, dus waarom zou je dat nog combineren met een ander type isolatiemateriaal? Dit kan effectief zijn om specifieke problemen, zoals condensvorming tegen het purschuim, aan te pakken. Door aanvullende vloerisolatie toe te creëren je een extra barrière die niet alleen de warmte beter vasthoudt, maar ook helpt om het temperatuurverschil tussen de warme binnenruimte en de koudere ondergrond te minimaliseren. Dit verkleint de kans op condensvorming aanzienlijk.


Informatie aanvragen
  • vloerisolatie bij nieuwbouwwoning

    vloerisolatie bij nieuwbouwwoning

    vloerisolatie bij nieuwbouwwoning

    vloerisolatie bij nieuwbouwwoning

4 stappenplan: voorkoming van condensatie op PUR-schuim vloerisolatie

  • 1. Onze gratis kruipruimte inspectie

We kijken goed naar uw kruipruimte en letten op verschillende dingen zoals het weer onder het huis, of er genoeg lucht door kan, of het purschuim goed zit, of de fundering stevig is, of water uit de tuin een probleem is en hoe hoog het grondwater staat. We gebruiken speciale camera's die warmte zien om plekken te vinden waar het koud is in de muur en waar misschien schimmel groeit. Zo zien we wat er beter moet aan uw huis.


  • 2. Ventilatie-check

Condens zoekt altijd het koudste oppervlak op en hecht zich daar vast. Gebrek aan voldoende ventilatie in de kruipruimte zorgt ervoor dat vocht zich verzamelt aan de onderzijde van uw vloer. Om dit tegen te gaan, creëren we nieuwe ventilatieopeningen om een luchtdoorstroom te bevorderen, waardoor vocht een uitweg naar buiten vindt.


  • 3. Plaatsen van TONZON-bodemfolie

Blijkt uit de kruipruimte inspectie dat opstijgend vocht deel van het probleem is? Om dit te stoppen brengen we speciale TONZON bodemfolie aan. Deze houdt optrekkend vocht tegen en laat de temperatuur in de kruipruimte ook stijgen zodat vocht minder snel condenseert.


  • 4. Installeren van TONZON thermokussens

Als aanvulling op de bodemfolie adviseren wij het aanbrengen van TONZON thermokussens rondom het purschuim. Deze grote met lucht gevulde isolatie- of thermokussens minimaliseren de warmteoverdracht naar beneden. Dit resulteert in een betere warmtebehoud in de vloer en een efficiëntere isolatie van uw woning.


Informatie aanvragen

Vocht op PUR-schuim onder de vloer oplossen? Vraag onze gratis kruipruimte inspectie aan!

Wanneer ervoor gekozen is de kruipruimte of vloer te isoleren met purschuim, kunnen slechte ventilatie en vochtproblemen dus zorgen voor condens op het PUR-schuim. Condensvorming kan ook veroorzaakt worden door onjuist aangebracht of beschadigd purschuim. Voordat u maatregelen neemt om dit condensatieprobleem aan te pakken, is het belangrijk de bron van het probleem uit te zoeken. Dit kan met onze kruipruimte inspectie. Deze gratis inspectie vraag u eenvoudig aan via onze website.


Informatie aanvragen

Voorbeeld kruipruimte vloerisolatie en kruipruimte ventilatie tegen vocht problemen in huis

  • Condens tegen purschuim vloerisolatie
  • Condens tegen purschuim vloerisolatie
  • Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

    Nadelen schuimbeton
    door Rini Petersen 29 apr., 2024
    Nadelen van schuimbeton als vloerisolatie. Niet alle materialen die gebruikt worden als vloerisolatie hebben onze voorkeur. Zo zien we bijvoorbeeld de nodige nadelen van schuimbeton als vloerisolatie. Wij kiezen daarom voor het TONZON isolatiesysteem.
    Vloerisolatie bij nieuwbouwwoning
    door Rini Petersen 22 feb., 2024
    Meta: Vloerisolatie bij een nieuwbouwwoning is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw standaard vanaf de bouw. Het is dus niet de vraag of vloerisolatie bij een nieuwbouwhuis nodig is, maar welke thermische isolatie op het moment van de bouw voor uw woning het beste is.
    Motten in huis
    door Rini Petersen 23 jan., 2024
    Heeft u last van motten in huis? Neem eens een kijkje in de kruipruimte! Motten houden van vochtige, donkere ruimten. Is dit de definitie van uw kruipruimte? Dan bestaat de kans dat last van motten in huis alles te maken heeft met de ruimte onder uw woning. Goede vloerisolatie en ventilatie verhelpen het probleem.
    Share by: