Blog Layout

Nadelen van steenwol

De nadelen van steenwol als isolatiemateriaal

Steenwol of geen steenwol?

Steenwol, door veel mensen ook wel glaswol of rotswol genoemd, wordt vaak gebruikt als isolatiemateriaal voor verschillende delen van een huis. Waaronder in de spouw, in de kruipruimte of als dakisolatie. Hoewel steenwol enkele voordelen heeft, zoals een goede isolatiewaarde en kostenefficiëntie, zijn er ook aanzienlijke nadelen van steenwol die niet over het hoofd mogen worden gezien.


Informatie aanvragen
  • Stank uit de kruipruimte?

    nadelen van steenwollen isolatie

    nadelen van steenwol

    toegang tot de kruipruimte

Eerst, wat is steenwol eigenlijk? 

Steenwol is niet hetzelfde als glaswol of rotswol, maar deze drie worden wel vaak in één adem genoemd. Steenwol is een isolatiemateriaal gemaakt van gesmolten gesteente, meestal basalt of diabaas, dat wordt gesponnen tot vezels en samengeperst tot platen of dekens. Het verschil tussen steenwol en rotswol is minimaal, omdat de termen vaak door elkaar worden gebruikt. Glaswol is een isolatiemateriaal dat wordt vervaardigd uit gerecycled glas en zand, gesmolten tot vezels en gebruikt voor thermische en akoestische isolatie in de bouw.


Rotswol is echter een bredere term die zowel steenwol als glaswol omvat, terwijl steenwol specifiek verwijst naar isolatiemateriaal gemaakt van steenachtige grondstoffen.


Gratis inspectie en hulp

De nadelen van steenwol

Goed, nu het verschil tussen steenwol en glaswol helder is, is het tijd om te kijken naar de nadelen van steenwol. Want hoewel het materiaal veel gebruikt wordt, is het niet altijd de beste keus. Een van de belangrijkste nadelen van steenwol is de gevoeligheid voor vocht. In kruipruimtes, waar het grondwater tijdens de wintermaanden kan stijgen, kan steenwol een vochtprobleem veroorzaken. Dit vocht kan leiden tot de vorming van schimmels en zelfs schade aan uw vloer veroorzaken, wat aanzienlijke kosten met zich mee kan brengen.


Daarnaast zijn er gezondheidsrisico's verbonden aan het werken met steenwol. Het materiaal kan huidirritatie veroorzaken en ademhalingsproblemen veroorzaken bij blootstelling. Het materiaal steenwol is meestal weggewerkt onder de vloer, in de spouw, of onder de aftimmering van het dak. Toch is dit nadeel van steenwol er wel een om rekening mee te houden.


Steenwol in de kruipruimte

Als u steenwol overweegt voor vloerisolatie in uw kruipruimte, of deze zelfs al heeft, is het verstandig om een kruipruimte inspectie te laten uitvoeren naar effectiviteit. Is steenwol aan aangetast door vocht, of op een andere manier aangetast, dan ontstaan zogenaamde koudebruggen. Dit zijn locaties waarop geen of geen goed isolatiemateriaal aanwezig is. Langs deze locaties ontsnap warmte. Bovendien vormen koudebruggen in vochtige kruipruimten een groot risico op extra vochtproblemen. Dit komt doordat het isolatiemateriaal rondom de koudebrug warmer is. Waar het kouder is slaat het vocht neer op de muur. Precies zoals waterdamp in de badkamer tegen een koude spiegel condenseert. Dit is een risico wanneer het vocht kans ziet om in de muur te trekken of een broedplaats voor schimmels wordt. 


Een goed alternatief om de nadelen van steenwol te omzeilen, zijn TONZON vloerisolatie of EPS++ (bodem) parels. Als u advies nodig heeft over verschillende soorten isolatiematerialen voor in de kruipruimte, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze specialisten. Wij informeren u graag over goede isolatieoplossingen zoals TONZON isolatiemateriaal en kruipruimte-isolatie met EPS+++ parels.

Steenwol versus TONZON vloer- en kruipruimte isolatie

De vergelijk is eigenlijk niet goed te maken. Steenwol en TONZON vloer- en kruipruimte isolatie zijn twee zeer verschillende isolatiematerialen met verschillende principes en toepassingen. Steenwol is een minerale isolatie gemaakt van gesmolten gesteente, dat vaak wordt gebruikt voor thermische isolatie in muren en daken. Het laat zich lastig te installeren in kruipruimtes vanwege de stugheid en de gevoeligheid voor vocht.


TONZON, daarentegen, is een systeem dat gebruikmaakt van thermokussens en reflecterende folie om de warmte te weerkaatsen en vast te houden. Het is speciaal ontworpen voor kruipruimte-isolatie en heeft als voordeel dat het met minimale materialen te installeren is. Pas het installeren van de thermische folie worden de grote luchtkamers gevuld met lucht. Bovendien heeft TONZON ook geluidsisolerende eigenschappen. Het is niet alleen ongevoelig voor vocht en schimmel, het kan het vochtproblemen in de kruipruimte zelfs verminderen.

De nadelen van steenwol kunnen zeer goed worden opgevangen door te kiezen voor de isolatieoplossing van TONZON. Meer weten? Neem contact met ons op via de button of vraag onze gratis inspectie aan.


Informatie aanvragen

Steenwol versus EPS++ parels

EPS++ parels worden gemaakt uit geëxpandeerd polystyreen (EPS) met toevoeging van graniet. Ze worden parels genoemd omdat ze klein van stuk zijn en rond. Veel mensen kennen EPS ook wel als piepschuimbolletjes. De toevoeging van graniet zorgt voor verbetering van de thermische eigenschappen. Wij kunnen wij met een speciaal voor ons aangepaste machine ook EPS++ parels aanbrengen in de kruipruimte. Hiermee kunt u ook voor vloer- en kruipruimte-isolatie profiteren van de goede thermische van die hoog rendement isolatiemateriaal.


Wilt u de beste keus maken in isolatie voor de kruipruimte en de nadelen van steenwol voor vloerisolatie opheffen met EPS++parels of TONZON vloerisolatie? Vraag ons dan vrijblijvend om meer informatie.


Informatie aanvragen
  • Stank uit de kruipruimte?

    toegang tot de kruipruimte verkrijgen

    toegang tot de kruipruimte verkrijgen

    Radongas in huis

Voorbeeld kruipruimte vloerisolatie en kruipruimte ventilatie tegen vocht problemen in huis

  • houtwormen in huizen bestrijden bij klanten
  • houtwormen in huizen bestrijden bij klanten
  • Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

    Isolatie jaren 30 woning
    door Rini Petersen 30 okt, 2024
    Vloerisolatie en isolatie van een jaren 30 woning, hoe pak je dat aan? Gerichte isolatie is de sleutel tot verhoogde duurzaamheid en wooncomfort van de jaren 30 woning. Lees meer over de mogelijkheden op gebied van isoleren, isolatie-subsidie en moderne isolatiematerialen voor woningen uit de jaren dertig.
    Subsidie Isolatie 2025 Groningen en Drenthe
    door Rini Petersen 07 okt, 2024
    Subsidie isolatie 2025 Groningen en Drenthe. In het voorjaar van 2024 presenteerde de Rijksoverheid een speciaal subsidieplan. De subsidie voor isolatie geldt vanaf 2025, maar huiseigenaren kunnen nu al starten met woningisolatie. De subsidieregeling voor vloerisolatie en spouwmuurisolatie kan achteraf worden aangevraagd.
    schuimbeton en TONZON
    door Rini Petersen 02 sep, 2024
    Dit wil je weten over vloerisolatie: wat is het verschil tussen schuimbeton en TONZON bodemisolatie, kruipruimte-isolatie en vloerisolatie? Isoleren brengt vragen met zich mee. Wat is de beste isolatie voor onder uw vloer ? Lees meer over de verschillen tussen schuimbeton en het TONZON isolatiesysteem.
    Share by: