Blog Layout

Nadelen schuimbeton als vloerisolatie

De nadelen van schuimbeton als vloerisolatie én tips voor wat beter werkt! 

Niet alle materialen die gebruikt worden als vloerisolatie hebben onze voorkeur. Zo zien we bijvoorbeeld de nodige nadelen van schuimbeton als vloerisolatie. Laten we eerst eens kijken wat schuimbeton eigenlijk is, waarom het gebruikt wordt als vloerisolatie en wat de nadelen van schuimbeton zijn als vloerisolatie.


Informatie aanvragen
  • Stank uit de kruipruimte?

    nadelen van steenwollen isolatie

    nadelen van schuimbeton

    vloerisolatie bij nieuwbouwwoning

Wat is schuimbeton? 

Schuimbeton is een lichtgewicht beton. Het wordt gemaakt door een schuimmiddel aan een mengsel van cement, water en soms fijn zand toe te voegen. Het schuimmiddel creëert luchtige bubbels in het mengsel door het slaan of mengen van lucht in de vloeistof, wat resulteert in een schuimige consistentie. Dit mengsel wordt vervolgens gestort en verhardt tot een poreus en lichtgewicht beton. Schuimbeton is dankzij de luchtbellen veel lichter dan traditioneel. Deze lichtgewicht betonsoort wordt ook gebruikt voor vloerisolatie vanwege de makkelijke verwerkbaarheid en lage kosten en de isolerende werking van lucht. Hoewel deze voordelen aantrekkelijk zijn, zijn er belangrijke nadelen verbonden aan het gebruik van schuimbeton als isolatiemateriaal.


Gratis inspectie en hulp

De nadelen van schuimbeton als vloerisolatie

Het belangrijkste nadelen zijn dat na het aanbrengen van schuimbeton de kruipruimte niet meer toegankelijk is en het isolerend vermogen niet erg hoog is. Wat betreft de eerste factor: een niet bereikbare kruipruimte is vaak niet gewenst. In kruipruimten zijn bijna altijd leidingen lopen. Dit kan problematisch zijn als er onderhoud nodig is aan leidingen of als er schade optreedt, wat leidt tot moeilijk en duur herstel. Verder kunnen er extra kosten ontstaan door de noodzaak om de kruipruimte aan te passen of te graven voor de installatie. Schuimbeton kan ook niet worden aangebracht bij lage temperaturen. Dit betekent dat het in koude maanden niet verwerkt kan worden wat niet kostenefficiënt is.

Nadeel van schuimbeton: geen optimaal isolerend vermogen

Door de luchtige structuur biedt schuimbeton een zekere mate van thermische isolatie. De thermische isolatiecapaciteit van schuimbeton is dan ook vooral te danken aan de luchtbellen die het materiaal vormen. Deze luchtige structuur vermindert de warmtegeleiding. De Lambda-waarde, die de warmtegeleidingscoëfficiënt aangeeft, ligt bij schuimbeton tussen 0,1 en 0,3 W/mK. Deze waarde kan variëren afhankelijk van de dichtheid van het schuimbeton en de specifieke samenstelling.


Wanneer we schuimbeton vergelijken met andere isolatiematerialen heeft schuimbeton een hogere lambda-waarde, wat duidt op een lagere isolatiewaarde. Materialen zoals HR++ EPS parels, maar ook het isolatiesysteem van TONZON hebben lambda-waarden die kunnen variëren van ongeveer 0,030 tot 0,040 W/mK, wat aanzienlijk beter is in termen van isolatiecapaciteit dan schuimbeton.

Alternatieven voor schuimbeton voor een goede bodem en vloerisolatie

Hoewel schuimbeton bepaalde isolerende eigenschappen heeft, zijn er dus andere, beter isolerende materialen beschikbaar.


Bij ISOSEL Vloerisolatie kiezen we daarom niet voor isolatie met schuimbeton, maar staan we achter de voordelen van TONZON isolatiemateriaal. Ook TONZON vloerisolatie is gebaseerd op het principe van lucht als isolatiemateriaal. Maar dan in een heel andere vorm. Het TONZON vloerisolatiesysteem bestaat uit milieuvriendelijke thermokussens en een waterkerende, speciale bodemfolie. Dit materiaal biedt effectieve isolatie, terwijl de kruipruimte toegankelijk blijft voor onderhoud en niet afhankelijk is van weersomstandigheden of ruime parkeergelegenheid voor installatie.


Een effectieve isolatie oplossing die beter werkt dan schuimbeton, is in onze ogen het TONZON isolatiesysteem. Dit systeem maakt gebruik van twee belangrijke componenten: speciale bodemfolie en thermokussens. Deze combinatie zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de warmte-isolatie van de vloer en biedt diverse voordelen, vooral in huizen met kruipruimtes.


Informatie aanvragen
  • nadelen van schuimbeton bij vloerisolatie

    vloerisolatie bij nieuwbouwwoning

    nadelen van schuimbeton

    vloerisolatie bij nieuwbouwwoning

Dubbele aanpak voor een hoogwaardige bodemisolatie

De TONZON bodemfolie wordt direct op de bodem van de kruipruimte gelegd. Deze folie blokkeert vocht dat vanuit de grond opstijgt. Deze oplossing zorgt ervoor dat vochtige kruipruimten kunnen drogen en er geen nieuwe binnendringing van vocht plaatsvindt. Dit is belangrijk in ruimten waar vochtproblemen kunnen leiden tot schimmelgroei en een algemene verlaging van de luchtkwaliteit in huis. Boven deze folie, aan de onderzijde van de vloer worden speciale TONZON thermokussens geïnstalleerd. Deze kussens zijn ontworpen om lucht vast te houden in meerdere lagen, wat een zeer effectieve isolatie vormt.



Informatie aanvragen

Geschikt voor alle type vloeren

De nadelen van schuimbeton als vloerisolatie komt naar voren bij elk type vloer. Heeft uw woning een houten vloer? Houten vloeren zijn gevoelig voor vochtschade. Schuimbeton kan vocht vasthouden, wat potentieel schadelijk kan zijn voor houten vloeren. Ook hierin is het TONZON-isolatiesysteem in het voordeel. Het is namelijk toepasbaar bij elk type vloer en zelfs bij vloeren zonder kruipruimte of een kleine kruipruimte.



Informatie aanvragen

Schuimbeton versus TONZON isolatie

Het is heel belangrijk om een gezond lucht- en vochtklimaat in kruipruimtes te handhaven. Dit is niet alleen belangrijk voor de levensduur van het gebouw zelf, maar ook voor de gezondheid van de mensen die er wonen. Vocht en slechte luchtkwaliteit in kruipruimtes kunnen namelijk leiden tot problemen zoals zwammen / schimmelgroei en houtrot. Dit kan allergieën en ademhalingsproblemen verergeren. De nadelen van schuimbeton als vloerisolatie spelen ook op dit gebied. Het materiaal kan vocht vasthouden, wat kan leiden tot vochtproblemen die niet opgemerkt worden vanwege de slechte toegankelijkheid van een kruipruimte met schuimbeton.


In tegenstelling tot schuimbeton biedt het TONZON-isolatiesysteem een betere oplossing. Het combineert effectieve isolatie met vochtbeheersing. De speciale bodemfolie van TONZON houdt vocht tegen dat vanuit de grond omhoog komt, terwijl de thermokussens voor goede isolatie zorgen. Bovendien blijft de kruipruimte toegankelijk voor onderhoud en inspecties.


  • TONZON vloerisolatie: de betere keus boven schuimbeton


Wilt u meer weten over het TONZON isolatiesysteem of een gratis kruipruimte inspectie bij ons aanvragen wanneer u vloerisolatie overweegt? Neem dan contact met ons op.


Informatie aanvragen

Voorbeeld kruipruimte vloerisolatie en kruipruimte ventilatie tegen vocht problemen in huis

  • Condens tegen purschuim vloerisolatie
  • Condens tegen purschuim vloerisolatie
  • Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

    Condens tegen purschuim vloerisolatie
    door Rini Petersen 03 apr., 2024
    Condensvorming tegen purschuim vloerisolatie voorkomen. Wanneer ervoor gekozen is de kruipruimte of vloer te isoleren met purschuim, kunnen slechte ventilatie en vochtproblemen dus zorgen voor condens op het purschuim. Condensvorming kan ook veroorzaakt worden door onjuist aangebracht of beschadigd purschuim.
    Vloerisolatie bij nieuwbouwwoning
    door Rini Petersen 22 feb., 2024
    Meta: Vloerisolatie bij een nieuwbouwwoning is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw standaard vanaf de bouw. Het is dus niet de vraag of vloerisolatie bij een nieuwbouwhuis nodig is, maar welke thermische isolatie op het moment van de bouw voor uw woning het beste is.
    Motten in huis
    door Rini Petersen 23 jan., 2024
    Heeft u last van motten in huis? Neem eens een kijkje in de kruipruimte! Motten houden van vochtige, donkere ruimten. Is dit de definitie van uw kruipruimte? Dan bestaat de kans dat last van motten in huis alles te maken heeft met de ruimte onder uw woning. Goede vloerisolatie en ventilatie verhelpen het probleem.
    Share by: